Mains Road Macgregor

20 Units Apartment
Rear Perspective
Rear Perspective

Perspective facing the view

press to zoom
Rear Perspective
Rear Perspective

Perspective facing the view

press to zoom
Penthouse
Penthouse

Roof Top Floor Plan

press to zoom
Rear Perspective
Rear Perspective

Perspective facing the view

press to zoom
1/13

Area (GFA) : 1950m2

Budget: $A 6m

Stage: DA Approved

(2017)

The Apartment Development is located in the medium density residential zone of Mt Gravatt Corridor Neighbourhood Plan Kessels Road Precinct, the area which has been benefit from the upgrade to max 5 storeys from the new planning scheme change in 2014.

Our client owns 2 adjacent blocks of land total 1456m2 which allow the proposed 5 storeys 20 Units Apartment to happen.

Design Highlights

  • The site being on 2 land platforms due to 2 land blocks has allowed the semi basement carpark to happen which eventually reducing construction cost. The upper block physically houses a 6 storeys part including carpark allowing more floor areas to maximise the yield for return.

  • The design has been flipping the aspect away from the busy 6 lanes Mains Road that the development is locating, while still addressing the street frontage, thus reducing potential noise impact.  All units have large balconies and private gardens and enjoy open view towards Garden City and far beyond.

  • Predominantly 2 bedrooms and 3 bedrooms units (10- 2 Beds and 7-3 Beds) to suit the market trend.

  • 4 bedrooms Penthouse adjoining the rooftop garden for owner's own use, enjoying all aspects at topmost location of this development. 

  • Use of colour scheme, different materials, vertical fins and sunshade hoods to articulate the façade. 

Design Challenge

  • Our client's brief asked for maximising the GFA, while this is code assessible application, the architect has managed to obtain approval for another 7% (130m2) of GFA which equates to one extra 3 bedrooms unit. 

  • For code assessible application, we have to maintain pretty much all the requirements of other town planning criteria, such as building height, setback and site cover.  The site has narrow side boundaries, given 16m of 30m site depth be given to the setback, it makes configurating unit's internal spaces fairly difficult to ensure the functionality works.

  • The site's storm water path is away from the street frontage, while taking all the efforts to try gaining service access at the neighbour properties but with no success, the engineer finally proposed a solution not affecting the existing flow towards Mains Road and was finally accepted by the Department of Transport and Main Roads.